ali furkan yılmaz kişisel web bloguAli Furkan YILMAZ hello@alifurkan.org
Metin kopyalandı!

HAKKIMDA

  • Ali Furkan Y.
  • Ali Furkan Y.
  • System & DevOps İstanbul/Türkiye

Netbackup ile HANA redirected restore yapımı

1 ay önce#bilisim

Bu yazımızda backup ürünleri arasında kendini kanıtlamış olan Veritas Netbackup üzerinden alınan HANA yedekleri redirected yöntemiyle farklı bir sunucuya nasıl dönebiliriz, ne gibi konfigürasyon yapmamız gerekiyor onları göreceğiz.

Öncelikle bu örneklemede aklınızın karışmaması için source ve destination sunucularımızın isimlerini belirleyelim.
Yedeklerin bulunmuş olduğu source sunucumuzun adı sourcehana.alifurkan.local olsun,
Source sunucu üzerindeki yedekleri yönlendireceğimiz destination sunucunun adı destinationhana.alifurkan.local olsun.

İlk işlem olarak source sunucumuza SSH ile bağlanıyoruz, /usr/openv/netbackup/ext/db_ext/sap/ dizinine giderek nodenames.txt dosyası oluşturuyoruz. Bu dosyayı oluşturmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

vi /usr/openv/netbackup/ext/db_ext/sap/nodenames.txt

Oluşturduğumuzda nodenames.txt dosyasının içerisine source ve destination sunucularımızın ismini aşağıdaki şekilde yazıyoruz ve kaydederek çıkıyoruz. Nasıl kaydedeceğinizi bilmiyorsanız insert modundan çıktıktan sonra :wq! yazarak yapılan işlemi kaydedebilirsiniz.

sourcehana.alifurkan.local
destinationhana.alifurkan.local

Kaydettiğimiz bu dosyaya aşağıdaki komutu kullanarak chmod 775 yetkisi tanımlıyoruz. Yetkiyi tanımladan önce 775'in ne anlama geldiğini öğrenelim. Bu yetki ayarı, dosyanın sahibine (owner) ve dosyanın bulunduğu gruba (group) tam yetki verirken, diğer kullanıcılar (others) için ise yalnızca okuma ve çalıştırma yetkisi verir.

sudo chmod 755 /usr/openv/netbackup/ext/db_ext/sap/nodenames.txt

Source sunucu üzerindeki işimiz şimdilik bitti. Sıradaki aşamada Netbackup Java Konsol üzerinde ilgili source sunucunun HANA yedekleme politikasını buluyoruz, bulduktan sonra Clients sekmesine gelerek destination sunucuyu da buraya ekliyoruz.

undefined

Netbackup Java Konsol üzerindeki işimiz bittikten sonra destination sunucuya SSH bağlantısı sağlıyoruz. Source sunucuda yapmış olduğumuz işlemi burada da yapmamız gerekiyor. Aşağıdaki komutu kullanarak /usr/openv/netbackup/ext/db_ext/sap/ dizini içerisine nodenames.txt dosyası oluşturuyoruz.

vi /usr/openv/netbackup/ext/db_ext/sap/nodenames.txt

Oluşturduğumuz dosyaya source ve destination sunucuların ismini aşağıdaki şekilde giriyoruz.

sourcehana.alifurkan.local
destinationhana.alifurkan.local

Yaratmış olduğumuz nodenames.txt dosyasını kaydederek çıktıktan sonra aşağıdaki komutu kullanarak chmod 775 yetkisi tanımlıyoruz.

sudo chmod 755 /usr/openv/netbackup/ext/db_ext/sap/nodenames.txt

Bu aşamada source sunucuya tekrar geri dönüyoruz, HANA yedekleme için kullandığımız .utl uzantılı dosyayı kopyalayarak destination sunucuda /veritas/ dizini içerisine atıyoruz. Eğer böyle bir dizin mevcut değilse mkdir /veritas komutu ile oluşturabilirsiniz. Belirttiğim dizin içerisine attığımız .utl uzantılı dosyaya aşağıdaki komutu kullanarak chmod 775 yetkisi tanımlıyoruz.

sudo chmod 755 /veritas/source/initSAP.utl

Son olarak /veritas/ dizini içerisine kopyaladığımız .utl uzantılı dosyayı açıyoruz server, client, policy ve schedule satırlarını dışındaki değişkenlerin başına # işareti koyuyoruz, ardından kaydederek kapatıyoruz.

Netbackup tarafındaki konfigürasyonları bu kadar. Restore işleminin başlatılması için destination sunucu üzerinde ayarladığımız .utl dosyasının path yolunu HANA Studio üzerinden tanımlayarak yedekleme işlemini tetikliyoruz.

NOT: Restore işleminin sağlıklı şekilde başlayabilmesi için source ve destination sunucu üzerindeki HANA versiyonu aynı olmalıdır.

internete dair her şey